Lebib Yalkın Aylık Mevzuat Dergisi Haziran Sayısındaki güncel mevzuat konularına ilişkin zengin içerikleri inceleyin! Yayımlanan makalelerin yanında her ay söyleşi ve soru cevaplarla abonelerimize zengin içerikler sağlıyoruz.
SORU : Yeşil finansman nedir ve nasıl bir etki sağlamayı hedefler?
YANIT : Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın etkisiyle çok kez gündeme gelen iklim değişikliği konusu ile beraber ülkeler, kurum ve kuruluşlar iklim değişikliği ilgili çeşitli sorunlara çözüm odaklı faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu faaliyetler kapsamında, “yeşil finansman” kavramı büyük önem taşımaktadır. Yeşil finansmanı “iklim değişikliği ile ilgili sorunların çözümüne yönelik faaliyetlerin finansmanı, yeşil ekonomik dönüşüm için finansal kaynak sağlanması” olarak tanımlayabiliriz. Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı ve hızlı tüketilmesi gibi tüm dünyayı etkileyen çeşitli sorunlarla baş etmek için güçlü bir finansman ihtiyacı bulunmaktadır. Çeşitli kaynaklarda da belirtildiği üzere, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılması için gelişmekte olan ülkelerde dahi yıllık milyarlarca dolar finansman ihtiyacı olduğu öngörülmektedir. Yeşil finansman hem çevresel sorunlara çözüm üretmeyi hem de finansal sistemde dönüşümü teşvik etmeyi amaçlar. Yeşil finansman aracılığıyla finansal kaynaklar iklim değişikliğini önleyici faaliyetler ve çevre dostu projeler için kullanılmaktadır.
SORU : Yeşil finansman kaynakları hangi kurumlar aracılığıyla sağlanmaktadır?
YANIT : Yeşil finansman kaynaklarının sağlandığı kurumlar sayılanlarla sınırlı olmamak üzere başlıca kurumlar aşağıdaki şekildedir: • Bankalar ve diğer finansal kuruluşlar, • Yeşil sermaye piyasası araçları, • Avrupa Birliği fonları (IPA, Horizon), • Kamu kaynaklı krediler ve hibeler, • Uluslararası kalkınma kuruluşları (WB, EBRD, EIB, IFC, AFD), • Uluslararası piyasalar (Kurumsal yatırımcılar).
Kaynak: Lebib Yalkın Aylık Mevzuat Dergisi Haziran Sayısı 2024